Nieuwtjes april 2017

Praktijk Koekkoek: Marlene Koekkoek heeft de opleiding Sensorimotor Psychotherapy Level 1 van Dr. Pat Ogden afgerond (www.sensorimotorpsychotherapy.org). Het is een lichaamsgeoriënteerde psychotherapie die direct werkt met de lichamelijke (verdedigings)reacties die ontstaan bij schokkende gebeurtenissen ( freeze-fight-flight-submit ). Sensorimotor psychotherapie is een praat therapie met een sterke focus op fysiek in het hier en nu zijn. De lichamelijke en emotionele impact van het trauma wordt hierdoor meer duidelijk. De techniek is mede gebaseerd op neurofysiologisch onderzoek over traumatisering (ontregeling van het stressmechanisme), hechtingstheorieën en mindfulness. Het is een 12 daagse opleiding geweest. Erg leuk en leerzaam en ik kan er in mijn behandeling goed gebruik van maken.

Nieuwtjes maart 2017

Mededelingen van het bestuur:
Het bestuur is gestart met voorbereidingen voor de viering van het 35 jarig jubileum van de stichting.
Deze wordt  gecombineerd met een training in bejegening tussen medewerkers van de verschillende disciplines.
    
Het bestuur bemoeit zich nadrukkelijk met de ontwikkelingen in het maatschappeliijk domein. Ze schuift aan bij verschillende gemeentelijke overleggen, bijvoorbeeld die over de visie van de nieuwe BMWE- gemeente,  en die m.b.t .de Tirrel (Brede school) op het terrein van de Twaalf Hoven. In datzelfde kader vindt ook voortgaand overleg plaats met de Hoven.

Het idee om het gemeentelijke WMO loket binnen de muren van het GCW te positioneren krijgt vooralsnog geen uitwerking. De gemeente beraadt zich in eerste instantie op een gezamenlijk WMO loket binnen BMWE verband , dat niet alleen de  toegang zou moeten vormen tot de WMO maar ook tot de participatiewet  en de Jeugdwet. Pas als ze daar uit zijn zal de plek bepaald worden.
    
Dat de huisartsenpost gaat verdwijnen uit het GCW is een feit.
In hoeverre een beperkte openstelling in het weekend nog tot de mogelijkheden behoort, wordt onderzocht.De laatste puntjes worden op de i gezet m.b.t. het jaar/actieplan 2017 n.a.v. ons meerjaren beleidsplan. Voor alle disciplines staan er aandachtspunten en acties in.


Website gezondheidscentrum Winsum: www.gezondheidscentrumwinum.nl

Vanaf januari kunt de Nieuwsbrief van het Gezondheidscentrum Winsum ook lezen op de website (onder het kopje Nieuwtjes) en in de wachtruimtes.
Twee keer per jaar wordt er, op een nieuwe pagina op onze website, een thema behandeld. Het eerste thema wordt: Gezond ouder worden!
Verschillende  disciplines zullen hun medewerking hieraan gaan verlenen.  Zij zullen iets over het thema in zijn algemeenheid gaan vertellen maar ook wat zij als discipline te bieden hebben betreffende het onderwerp.

Wijziging inloopspreekuur Maatschappelijk werk en Mantelzorgondersteuning

Met ingang van 1 april zijn de inloopspreekuren van zowel het Maatschappelijk werk, Mantelzorgondersteuning en Sociaal Raadsliedenwerk elke woensdagmorgen van 10 tot 11 in het Gezondheidscentrum Winsum. Tijdens het spreekuur zijn we telefonisch bereikbaar via 0595-443516.
Hiermee komt het Mantelzorgspreekuur in de Blauwe Schuit op dinsdagmorgen te vervallen.

    Steunpunt Mantelzorg
    Monica Blom
    06-48874339
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    Algemeen maatschappelijk werk/ Sociaal raadsliedenwerk
    Van maandag t/m vrijdag bereikbaar via 085- 0438330
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  


Logopedie:
Even voorstellen: Hallo, mijn naam is Esmée de Roo, ik ben 20 jaar en zit op dit moment in het 4e jaar van mijn studie Logopedie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik loop sinds half februari stage in de logopediepraktijk van Ingrid van der Meulen, dit is mijn tweede stage. Hiervoor heb ik stage gelopen in het ziekenhuis in Assen, waar ik veel ervaring heb opgedaan met ouderen en veel logopedische problematiek naar aanleiding van bijvoorbeeld neurologisch letsel heb behandeld.
Bij Ingrid in de praktijk zal ik veel met kinderen in aanraking komen. Op deze manier hoop ik mijn logopedische kennis uit te breiden. Het leuke aan logopedie vind ik de veelzijdigheid, je kan veel verschillende kanten op.
Ik vind het ook mooi om kinderen en volwassenen te helpen met het optimaliseren van de communicatie.
Stem en spraak heeft mij altijd al aangesproken, zo houd ik bijvoorbeeld van zingen, dit doe ik dan ook graag in mijn vrije tijd. Hiernaast wandel ik graag en zo nu en dan pak ik mijn oude hobby op; paardrijden.
Ik heb veel zin in de stageperiode! Ik zal stage lopen bij Ingrid van 14 februari – 7 juli 2017.
Groetjes, Esmée de Roo

esmee


TSN Thuiszorg,
Even voorstellen: Rianne Eltink
Hallo,
Ik ben Rianne Eltink, 19 jaar en ik woon in Warffum.
Ik ben 3de jaars verpleegkundige op het Alfa College Kluiverboom,en ik loop de komende 20 week stage bij TSN Winsum binnen.

rianne

Even  voorstellen wijkverpleegkundige:
Hallo, mijn naam is Tim van Kooten, ik ben 26 jaar en kom uit Amsterdam.
Ik ben sinds september afgestudeerd als HBO verpleegkundige en heb gestudeerd in Utrecht.
Vanaf half februari ben ik team Winsum (binnen) komen versterken als wijkverpleegkundige.

tim

Mijn naam is Paula Batema en ik ben inmiddels al een paar maand aan het werk bij TSN Thuiszorg.
Ik ben als flexmedewerker werkzaam in het team Winsum Binnen.
Op dit moment ben ik 2e jaars student HBO-Verpleegkunde.
Over 2 jaar hoop ik mijn diploma voor verpleegkundige binnen te hebben.
In tussentijd vind ik het belangrijk om alvast veel ervaring op te doen in de zorg, en daar is dit werk helemaal geschikt voor. Ik vind het leuk om mensen te helpen met dingen waar zij zelf niet (meer) toe in staat zijn. Ik vind het daarbij belangrijk om voor iedere cliënt de tijd te nemen, zowel in de zorg die ik aan iemand geef als in een stukje persoonlijk contact.
Ik hoop nog veel mooie en leuke momenten te ervaren bij de thuiszorg hier in Winsum, maar dat komt vast goed! Groetjes Paula

Huisartsenpraktijk: even voorstellen:
Ik ben Fatima El Mansouri 19 jaar oud en ik woon in Groningen.
Ik ben 3e jaars doktersassistente op het Noorderpoort College in Groningen.
Momenteel loop ik stage bij de huisartsenpraktijk voor 10 weken.
Verder in mijn vrije tijd doe ik aan zaalvoetbal en breng ik veel tijd door met vrienden en familie.
Heb je nog vragen dan mag je die gerust stellen.

fatima


Fysiotherapie de Marne & Fysiotherapie GC Winsum
    
Beweegtuin
De startdatum van het nieuwe seizoen van de Beweegtuin is bekend. Het seizoen wordt opnieuw feestelijk geopend op zaterdag  27 mei a.s..
Op deze Open Dag is uiteraard iedereen welkom uit Winsum en directe omgeving.
Het programma en de activiteiten van deze dag zullen later bekend gemaakt worden.
Tijdens het seizoen zullen naast een actieve start nog minimaal 2 activiteiten worden georganiseerd.
Het aanbod 'Bewegen met een Coach' onder begeleiding van Anke Bijma blijft bestaan, daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden van het starten van 'Functioneel Trainen' in de Beweegtuin.


Nieuwtjes februari 2017

Wijziging inloopspreekuur Maatschappelijk werk en Mantelzorgondersteuning

Met ingang van 1 april zijn de inloopspreekuren van zowel het Maatschappelijk werk, Mantelzorgondersteuning en Sociaal Raadsliedenwerk elke woensdagmorgen van 10 tot 11 in het Gezondheidscentrum Winsum. Tijdens het spreekuur zijn we telefonisch bereikbaar via 0595-443516.

Hiermee komt het Mantelzorgspreekuur in de Blauwe Schuit op dinsdagmorgen te vervallen.Steunpunt Mantelzorg
Monica Blom
06-48874339
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maatschappelijk werk/ Sociaal raadsliedenwerk
Van maandag t/m vrijdag bereikbaar via 085- 0438330
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klachtenfunctionaris binnen het GC Winsum

Bent u ontevreden over de zorg die u heeft gekregen in het Gezondheidscentrum Winsum? Bent u van  mening dat het beter kan? Denkt u dat het nodig is  om een klacht in te dienen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met  onze klachtenfunctionaris, mevrouw H.J. Mast (Hilly). Zij is  speciaal voor u bedoeld:  om u op een laagdrempelige en prettige manier te helpen wanneer u ontevreden bent over de zorg en dit wilt    aankaarten.  Hulp van de klachtenfunctionaris is gratis.
De benadering van de klachtenfunctionari zal open en persoonlijk zijn; in lijn met de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg die sinds kort van kracht is. U kunt uw verhaal kwijt, en aangeven hoe u het anders gewenst had. Daarna zal bezien worden hoe uw klacht het beste behandeld kan worden. De functionaris zal daarbij faciliteren, bemiddelen en/of richtinggevend handelen.
Wilt u een klacht indienen? Dat kan op diverse manieren. Laat bijvoorbeeld een bericht of klacht achter in de rode klachtenbus in de hal van het  Gezondheidscentrum. Of download het klachtenformulier van de website van ons centrum en stuur het aan de klachtenfunctionaris per mail of post. Het mailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en het postadres is Meeden 3B, 9951 HZ te Winsum. Nota Bene: Vermeld altijd een telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.


Hilly Mast
HIlly Mast

Dietistenprakijk Pelster en Vos

Linda en Marjolein hebben 2 keer een presentatie hebben gegeven aan de huisartsen, assistenten en verpleegkundige (POH) van GCW over ketenzorg CVR en de veranderde voedingsadviezen bij hoog cholesterol. In de toekomst kunnen we, als er interesse voor is, ook voorlichten over andere onderwerpen zoals COPD en ondervoeding. Prikkelbare darmsyndroom: samenwerking fysio en diëtist kan helpen!
Anneke van de Vegt en Linda Pelster hebben samen een cliënt begeleid met prikkelbare darmsyndroom. Deze cliënt had de afgelopen jaren steeds meer last  gekregen (klachten van winderigheid tot spontaan ontlasting verlies en pijnklachten)  en het ging haar steeds verder beperken in haar sociale leven. Zo lukte sporten niet meer en bepaalde hobby’s niet. Ze werd er onzeker van.
Ze begon de begeleiding bij Anneke en kreeg uitleg en oefeningen. Zij vond het erg  fijn de ondersteuning door de gesprekken met Anneke. Anneke stuurde haar door naar de diëtist en zo kwam ze bij Linda terecht. Ze is gestart met het FODMAP arm dieet en al gauw vielen puzzelstukjes op zijn plek. Voedingsmiddelen met veel  FODMAP’s bleken klachten te veroorzaken.
Ondertussen ging ze consequent elke dag door met haar oefeningen en letten op  haar voeding.
Nu 2 maanden verder voelt ze zich als een ander mens, zegt ze.  Ze heeft maar zeer beperkt last van haar darmklachten en voelt zich super. Volgens haar ligt het aan zowel de oefeningen als de voedingsadviezen. Nu gaat ze bij Linda verder met de herintroductie van de FODMAP’s om duidelijker te krijgen welke FODMAP’s de klachten bij haar veroorzaken en welke niet.
 Een leuk voorbeeld van hoe twee disciplines elkaar versterken.
     
Nieuwe medewerker in de dietistenpraktijk: Per 1 maart komt Fleur van Huffelen in dienst bij  Dietistenpraktijk Pelster & Vos. Zij zal spreekuren doen in Winsum op vrijdag en gaat ook werken aan recepten ontwikkelen voor onze website en mogelijk voorlichtingen opzetten. Hallo, ik ben Fleur van Huffelen. Ben 22 jaar oud, en woonachtig in de stad Groningen. Ik ben blij dat ik vanaf maart werkzaam zal zijn als diëtist bij diëtistenpraktijk Pelster & Vos. Ik heb er erg veel zin in.Wat ik belangrijk vind is dat de patiënt zich gehoord voelt. Iedereen is uniek, en heeft zijn eigen verhaal.
Daarom vind ik advies op maat heel belangrijk.Voeding is mijn passie, en dat kan ook niet anders als diëtist. Ik houd van koken, en geniet van het uitproberen van nieuwe recepten.
Mijn afstudeerstage heb ik op de Galapagos eilanden (Ecuador) gedaan, en dat brengt me bij een andere hobby: Reizen.
Ik hou er van om andere steden en plekken te bezoeken, nieuwe mensen te ntmoeten en andere culturen te ontdekken. Graag tot ziens!


fleur

Fysiotherapie de Marne & GC Winsum

Stagiaires bij Fysiotherapie de Marne & Fysiotherapie GC Winsum en Mensendieck    Ommeland.
 Er is op dit moment bij beide disciplines een stagiair, we stellen ze graag even voor: 

Hallo, mijn naam is Kenneth Bolhuis, ik ben 23 jaar en zit nu in het 3e jaar van mijn opleiding fysiotherapie aan de Hanzehogeschool te Groningen. In 2014 ben ik afgestudeerd aan Alfa College  Sport en Bewegen. Tijdens deze opleiding ben ik, i.v.m. een schouderblessure, vaak onder behandeling geweest bij een fysiotherapeut. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in het bewegen van het menselijk lichaam en na mijn behandel traject was ik super dankbaar. Door die dankbaarheid is mijn interesse voor het vak fysiotherapie verdiept. Ik hoop voor een ander ook iets te kunnen betekenen. Na mijn eerste jaar fysiotherapie ben ik deel gaan nemen aan het Honours Healthy Ageing talenten programma. Dit is een programma die voor een student, zoals ik, veel extra mogelijkheden en kansen biedt naast het reguliere programma. Tevens ben ik werkzaam als fitness instructeur op een sportschool in Eelde-Paterswolde.
Wushu of beter bekend als Kung-Fu is een van mijn grote passies. Als 10 jarig jongetje had ik een film gezien van Jackie Chan en was ik meteen verkocht. Ook ben ik een groot fan van muziek en hou ik van gezellige avonden met mijn vrienden.
Ik kijk erg uit naar mijn stage periode hier in Winsum! Deze periode zal lopen van 13 februari tot 18 april 2017. Alvast prettig kennis te maken. Groetjes, Kenneth Bolhuis.


kenneth
Kenneth Bolhuis


Hallo Ik ben Rifa Sadi, 25 jaar en ik ben een 3e jaars oefentherapie-Mensendieck student uit Amsterdam. Momenteel ben ik bezig met het uitvoeren van een stage, bij Sirik Jansma. Hierbij zal ik op de dagen Maandag, Dinsdag en Woensdag aanwezig zijn bij de behandelingen. Omdat ik een 3e jaars student ben, zal ik te allen tijde onder begeleiding blijven van Sirik. Maar goed nu weet je hoe ik heet, wat ik doe en waar ik woon, maar niet wie ik ben.Ik ben een geboren en getogen Groninger en heb altijd een grote interesse gehad voor het menselijke lichaam en geest. Door mijn interesse heb ik in Groningen meerdere studies gedaan, zoals verpleegkunde en medisch beeldvormende radiotherapie. Hier heb ik veel van genoten en erg veel van geleerd, maar ik miste toch iets in mijn studie. Tijdens mijn studies was ik bezig om mezelf te ontwikkelen tot een  gewichtheffer op nationale niveau. Door mijn sport kwam ik onder andere terecht in Amsterdam. In Amsterdam kwam ik weer in contact met oefentherapie- Mensendieck.
Inmiddels sport ik al een tijd niet meer. De reden hiervoor is om me volledig te richten op naar wat mijn idee het leukste studie aller tijden is: Mensendieck. Na mijn studie zou ik weer graag willen terug te keren naar Groningen. Want je weet wat ze zeggen: “er gaat niet boven Groningen!”

rifa
Rifa sadi


Nieuwe medewerkers huisartsenpraktijk

Neuwe praktijk ondersteunster in de huisartsenpraktijk:
Mijn naam is Cheryl  Rokette, geboren in Suriname. Sinds 1980 ben in woonachtig in Groningen. Vanaf 1 december ben in ik in dienst gekomen in de praktijk. Ik zal op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag werkzaam zijn in de praktijk als praktijkverpleegkundige.
In 1997 heb ik de HBO-V afgerond als verpleegkundige en heb binnen verschillende organisatie gewerkt en met veel plezier. Ik wilde mij verder ontwikkelen en kreeg een aanbod van Thuiszorg Groningen om de opleiding tot POH te volgen. In 2006 heb  ik de opleiding afgerond in Groningen en aan de Hanze Connect. Via thuiszorg Groningen ben ik als POH gestart met een pilot diabetes
en ben toen als POH praktijkverpleegkundige  bij verschillende huisartsen in Groningen aan de slag gegaan.
Wegens een reorganisatie van Thuiszorg Groningen ben ik toen overgenomen door de huisartsen.
Heb gedurende 8 jaar gewerkt als POH en wegens veranderingen in de praktijk, heb ik met name gewerkt bij verschillende thuiszorg organisaties in Groningen.
Toch miste ik mijn baan als POH en ik heb gelukkig een prettige en leerzame werkplek gevonden hier in Winsum.
Activiteiten waar ik mij graag mee bezig hou is; lezen, fietsen, wandelen ,reizen, film kijken, met mijn  vriend, vrienden en familie.

Even voorstellen doktersassistente:
Ik ben Jorinda en ik ben 23 jaar oud. Op de vrijdag kom ik de huisartsenpraktijk versterken als doktersassistente, tot en met april. Samen met mijn vriend woon ik in Groningen.Thuis hebben we een hond (Igor, die op de foto staat), een kat en tamme ratten. In mijn vrije tijd hou ik van wandelen, lezen, en tv series of films kijken. Onlangs heb ik ook het tekenen/schilderen weer opgepakt. Ik kijk ernaar uit om in de praktijk aan het werk te gaan!


jorinde
Jorinda

Even voorstellen nieuwe doktersassistente: Hallo allemaal,
Ik wil mij graag even voorstellen: Ik ben Angela Stenekes, getrouwd en moeder van 3 kinderen en woon in Winsum.
Sinds 1998 ben ik werkzaam als doktersassistente en versterk sinds maandag 30 januari het team in Winsum.
Al voelt het voor mij alsof ik er al jaren werk, maar dat is een goed teken volgens mij!
Als jullie meer van mij willen weten, schroom dan niet en vraag gerust.


Angela
Angela

Expositie Fotoclub “DE POLLEN”


Foto-expositie over het arboretum “Notoarestoen” In Eenrum.
Gezondheidscentrum te WinsumDe Pollen is een regionale fotoclub en de leden zijn afkomstig uit de driehoek  Uithuizen, Groningen en Zoutkamp.
Het is een groep mensen die het leuk vindt om samen te komen en eens van gedachten te wisselen over fotografie. Met andere fotoclubs worden gezamenlijke avonden georganiseerd. Door samen kritisch naar foto’s te kijken, leer je beter fotograferen. Een paar maal per jaar trekken de leden van de club er gezamenlijk op uit om op diverse locaties te fotograferen. Ieder benadert het onderwerp op zijn/haar eigen wijze.
Uit de resulterende foto’s wordt dan vaak weer een expositie samengesteld.
Dit maal dus de prachtige bloemen in het arboretum “Notoarestoen” in Eenrum.
Contact De Pollen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De foto’s van fotoclub “de Pollen” zijn van 10 februari tot 10 mei,  tijdens kantooruren, te bekijken op de begane grond en de eerste verdieping van Gezondheidscentrum Winsum.

 

 Informatie van het Wmo-loket
Wat kan de verpleegkundige met sociale taken voor u betekenen?

De zorg verandert en wordt er niet gemakkelijker op. Dat kan bepaalde vragen oproepen. Met deze vragen zou u dan gemakkelijk bij iemand terecht moeten kunnen. Bij iemand die weet hoe het werkt en die snel en dichtbij te bereiken is. Daarvoor heeft de gemeente de verpleegkundige met sociale taken aangesteld. De verpleegkundige is er voor u!
De verpleegkundige met sociale taken is er om samen met u te zoeken naar de zorg, die u nodig heeft. Maar zij kan ook langskomen als u zich zorgen maakt over iemand anders.

De verpleegkundige:
•    denkt mee over de zorg…
•    is makkelijk en dichtbij te bereiken…
•    aan de zorg zijn geen kosten verbonden…
•    helpt als u zich zorgen maakt over anderen…
•    werkt vanuit wat u kunt en wilt… In de gemeente Winsum zijn twee verpleegkundigen: Ineke en Dieuwke.

Zij werken nauw samen met het Wmo-loket en de huisartsen. En met andere hulpverleners- en instanties maar ook vrijwilligersorganisaties. De verpleegkundigen werken onafhankelijk: hun diensten zijn voor u kosteloos en u zit nergens aan vast.

ineke wolters  Ineke Wolters
Contactgegevens:
Woont u in (in de buurt van) Winsum, Sauwerd of Adorp?
Neemt u dan contact op met Ineke Wolters, telefoon: 06- 13113779,
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dieuwke Verelst  Dieuwke Verelst

Woont u in (de buurt van) Ezinge, Garnwerd, Baflo of Den Andel?

Dan kunt u bellen met Dieuwke Verelst, telefoon: 06-54683586,
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De verpleegkundige met sociale taken werkt in opdracht van en samen met het Wmo-loket Winsum. Wmo-loket Winsum, Hoofdstraat W. 70, telefoon: 0595-447760, e-mail: www.winsum.nl

 

Jongerenwerk Barkema en de Haan

Jongerenwerk Barkema & De Haan is een gespecialiseerd bedrijf uit Noord Groningen.
Vanuit een heldere visie bieden zij maatwerk op het gebied van jongerenwerk.
Zij werken samen met gemeenten, instellingen en bovenal met de jongeren. Natuurlijk is geen opdracht gelijk aan een andere. Met hun visie als uitgangspunt, bieden ze voor elke klus een resultaatgerichte oplossing.
Jongerenwerk Barkema & De Haan bestaat uit een creatief, betrouwbaar en gedreven team met een flinke hoeveelheid relevante ervaring en scholing.
Onderstaande site geeft u inzicht in hun bedrijf, de visie en hun werk . Mochten er onverhoopt toch nog vragen zijn, dan zijn ze vanzelfsprekend bereid om u duidelijkheid te geven.

Adres:
Kruisstraat 2
9953 PL Baflo
0595-423907
www.jongerenwerk.com
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Exposanten gevraagd

Het Gezondheidscentrum Winsum biedt kunstenaars en hobbyisten de ruimte om hun werken (op eigen risico) te exposeren. Op de begane grond en de eertse verdieping is ruimte voor maximaal 25 werken. Tijdens kantooruren zijn de werken te bezichtigen. Via de mail: gcwinsum@kpnplanet. nl   kunt u zich opgeven.